TIPS ATASI NIPPLE CRACK

RISIKO BILA BF ~LUKAšŸ˜¢

Bila bf baby mesti akan ada risiko nipple crack.. sakit oii & tak selesa.  Kalau ada yang tak pernah kena. Bergembiralah. Yang kena jangan meraung pulak. Ni ada sikit tips dari ibu anak 2 full bf. Gituu..

1) SUSU IBU

Try guna susu ibu & sapu kat bahagian crack tu. If baru-baru sangat berhasil. Kalau sikit-sikit la kenanya. Kalau teruk sangat lukanya memang amik masa uolss.

2) Cocoa Butter Formula, Nursing butter

Best guna yang ni. Boleh beli dekat farmasi. Best guna sebab natural dan berasaskan koko. Bila menyusu tak payah basuh. Masa alom dulu duk guna ni la. Masa baby lupa pulak kat benda Alah ni. Alahai.

3) Pakai nipple shield untuk bf baby. Dia akan bantu untuk bf baby dan elakkan kan rasa pedih yang melampau sementara luka nak ambik masa untuk ok. 

4) Air Garam

Yang ni paling last, guna air garam untuk cuci nipple lepas bf atau pam dan kemudian sapu dengan krim antibiotik & ktim steroid. Yang ni memang kena p kat klinik. Saya tak berani nak suggest.

5) Secret Correa ~Losyen Czer

Tak sesuai untuk atas luka. Cuma yang ni if bengkak susu boleh sapu keliling dian. Bila nipple crack kan bahagian sekeliling akan bengkak jugak. So boleh sapu ni yea.

4 dari 5 cara ni i pernah buat. Buat sampai sihat. Jangan pula mula-mula je buat. Lepas tu tak nyempat-nyempat g tukar yang lain pulak. Jangan jadi ibarat melepas kentut. Kejap je busuknya. Eh.. tak heloook perumpamaan.