Hb low

Tadi kaksha pergi la kursus safe motherhood..
Then, waktu kursus memang ada selitkan sekali anemia for pregnancy mothers..
Selama ni, kaksha pun dok ingat la makan bayam boleh tambah darah kalau HB low kan...
Yelah... Im a nurse pun tak tahu..
So, kaksha nak share dengan uolls yang pregnant dan HB low.. Kalau boleh, tak usahlah makan bayam sebab dalam bayam ada oxalic acid dimana ia boleh menyerap zat besi dari makanan yang kita makan.. Patutlah dah makan bayam pun HB dok low kan..
Makanlah makanan yang tinggi zat besi yang lain.. Untuk dapatkan serat, makanlah sayuran hijau yea..
Kalau teringin sangat nak makan bayam..makan haematinik waktu pagi, malam baru makan bayam..kalau teringin sangatlah kan..
So, pregnant mothers please alert yea..
Kaksha share sebab kaksha sayang uolls.
Nanti kaksha share info yang lain pulak yea..

credit to Dr Halipah Khalid.. Tq Doctor😊

#SAFEMOTHERHOOD
#ANEMIAINPREGNANCYMOTHER
Copy & paste from Nir Shaffrizal